24 Mayıs 2010 Pazartesi

12. ay kontrolü, şundan bundan..

Dün parkta Zeynep ile tanıştık. Can arabasını verdi, Zeynep aldı. Bu sefer Can anneannesinin aldığı çıngıraklı tekerleği aldı, Zeynep geldi onu istedi :)) Sonra Zeynep onu bıraktı kaydırağa gitti. Bu sefer Can da peşinden.. Nasıl bir iletişim, nasıl bir ilişki kurma hali ve sosyallik. Şimdi başlıyoruz sanki "çocuk" yetiştirmeye.. Karmaşık konular valla, "ben ve diğerleri" kavramını öğretmeye daha doğrusu bu konunun önemine kafayı takmış bulunmaktayım. Saygı, hoşgörü, merhamet hepsi sosyal beceriler ve başkasının varlığı ile o varlığın yarattıkları ile baş etmekle başlıyor..

Çok derin bir giriş oldu.

Bugün gittik doktor kontrolümüze. Can'ın persentilleri 9. aya kadar gayet iyi gitmiş, 9 ve 10. aylarda durmuş hatta gerilemişti. O dönem benim yoğun iş dönemime denk düştüğünden bayağı takmıştım kafayı. Dişler vs de eklenince persentiller 50ler civarındaydı. Bugün yine çıkmışız yukarılara. Ne kadar "Amaaan canım persentil falan önemli değil, sağlık mutluluk vs" desem de takılıyor işte insan.. Bence çok içgüdüsel. Dünyaya getirdiğin yavrunun hayatta kalması için ilk ve en önce beslemen gerekiyor. O yüzden bence yemek konusu bu kadar önemli oluyor anneler için. Tabii daha derin anlamları da var yemek yeme ve yedirme durumlarının..

Buyrun 12. ay bilgi ve yorumlarına.. (12 aylık anneyim ya yorum yapabiliyorum, tuzum kuru:) )Doktorumuza güvenim sonsuz. Dediklerini uygulayacağız elbet, ama biraz tarttım kendimce konuşulanları..

Dr:Günlük sütten bir fincanla başlıyoruz, devam sütü bir müddet daha devam edebilir.
Ben:Bence devam sütü giderek azalabilir..

Dr: D vitamini devam.
Ben: Ee günde 3 kere dışardayız eller amele yanığı oldu, hala almalı mı?

Dr:Flor gün aşırı alabilir..
Ben: BabaCan'ın dişleri muhteşem, vermesek olmaz mı?

Dr: Tahıl verebiliriz, et şart, balık yerine balık yağı verelim.
Ben: Hımm, et veriyorum zaten, balık da geçen gün somon yaptım. Biraz Türk yemeği gibi somon oldu ama Can sevdi. Balık yağı için erken değil mi acep?

Bunlar dışında; kelime sayımız biraz az. Bence alıcı dili iyi gelişmiş olduğu için expresif dili zaman alacak. Sıralama emekleme gayet iyi. 6-7 adım atıyor tek başına..

Ceviz fındık pekmez türevlerinden kurabiye ve kek yapıp verebiliriz. Biraz kalorili gıdalar da olabilir malum toto üstünde oturmuyoruz :)

Tiroid kontrolü için 2 ay içinde tetkik yapılabilir.

Velhasıl 12 ayı geride bıraktık. Nostalji olsun, geçen sene bu zamanlardan bir Can fotosu :)

4 yorum:

  1. Can da tamamen bi baska cocuk olmus resmen su haliyle, koydugun resim arasinda!
    Sevgili Canin annesi; biz balik bayadir veriyoruz, tam ayini hatirlayamadim simdi, 9 olabilir, o zamandan beri cesitli sekillerde yedi baligi. bir de demissin ya; alıcı dili iyi gelişmiş olduğu için expresif dili gecikebilir diye. ben bunu dogru mu anladim merak ettim :) tam expertif dil ne demektir? Zira ben de Dorugun kelimelerinin az oldugunu dusunmekteyim de...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. 1001 kere masallah diyorum, uyku pozisyonuna bittim :)

    YanıtlaSil
  3. Kirazcım, balığı ben de veriyorum uzun zamandır, hatta bir ara haftada iki veriyordum. Ama şimdi mevsimi bitti diye pek veremiyorum :( Dil konusu ise şöyle: İki tür dil alanı var; alıcı dil(receptive) ve ekspresif dil (expressive). Alıcı dil komut almakla ilgili, expresif dil ise daha çok sözel ifade ile.. Can gibi alıcı dili iyi gelişen ve derdini ıh ıhla anlatan çocuklarda biz de farkında olmadan pekiştirince kelimeler geç dökülebiliyor.. Bizde şimdilik 4-5 kelime var mesela, akranları arasında 10u bulanlar var. Özellikle kızlarda... Öperim Doruk'u.. :)

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Benden Bizden :) Çok sağol iyi dileklerine.. Sorma o fotoğrafta sanırım 1 haftalıktı, Göztepe Parkı'na gezmeye gitmiştik, şimdi 10.5 kilo bir adam oldu :)

    YanıtlaSil