11 Eylül 2009 Cuma

Bebekler hakkında neler öğrendim?

Dün İngiltere'de bebeklerle çalışan bir uzmanın sunumuna girdim. Çok keyifliydi, bebeklerle ilgili değişik şeyler öğrendim.

*Bebekleri renkli oyuncaklarla beslerken siyah-beyaz olanları unutmamak lazım. Mesela bir küp yapmışlar kartondan. Her yüzünde değişik siyah beyaz desenler var. Dönünce kongreden Can'a yapacağım mutlaka. Çok basit ama çok etkin.

*Can'ın küçülen çoraplarından oyuncak yapacağım. Uzmanlar çorapların içine çıngırak çanı, pirinç, hışırdayan naylon parçaları koyup çorapların ağzını dikmişler. Bayıldım bayıldım! Hepsinden ayrı bir ses çıkıyor, el yapımı ev yapımı çıngırak.

*CD'leri dönence gibi asmışlar, bebekler çok ilgileniyor. Yanar döner birşey sonuçta, süper..

Birkaç da gerçek..
*Bebeklerin beyinlerinde yeni doğduklarında kıvrım yokmuş. Her kazandıkları tecrübe ile kıvırmlar oluşuyormuş! Ne kedar çok tecrübe o kadar çok kıvrım..

*Aslında beyinlerinde yine minik odacıklar varmış doğuştan ama arada bağlantı yokmuş. Tecrübeler yine aralarda bağlantı oluşmasını sağlıyormuş. Allah'ım ne kadar önemliyiz, dikkat edelim dediklerimize yaptıklarımıza..

*3 yıl boyunca patolojik oranda ihmal edilen çocukların beyinleri diğer çocuklardan
%25 daha hafif olurmuş. İçim acıdı bunu duyunca..

*Gülümsemenin hayatta kalma ve iletişimle doğrudan bağlantısı varmış. Bebek güldükçe yetişkinlerin yüzünde oluşan ifade ile bebek daha çok ilgi aldığını fark edip daha da çok gülermiş. Böylece giderek artan bir ilgi zinciri başlarmış.

Can da tatilde büyüme ataklarına devam ediyor. Geçen hafta sürekli yaptığı püskürtme ve balon yapmanın yerini, yüksek sesle atılan çığlıklar, aynada kendine bakıp gülme, öksürük taklidi ile kendini yataktan veya arabasından aldırma aldı. Bir de birisi onu çağırınca heyecanlanıyor. Kahkahalar sıklaştı, sesler çeşitlendi. Çok boncuk çokk..

Bu arada babamız o kadar güzel ilgileniyor ki ben konferanslardayken iyi ki sütler bende diye düşünüyorum bazen :))

6 yorum:

  1. Fırsatın olursa, Kitubi'de bir makale yayınlamış konuyla ilgili... www.kitubi.com.

    Çok sağol faydalı bilgiler için

    YanıtlaSil
  2. hahaha ben de iyi ki sütler bende diye teselli buluyorum ama geçici, bu babalar bir de beslemeye başladılar mı ne kalıcak geriye bilmiyorum:)

    YanıtlaSil
  3. Sağol Özgür Anne, hemen bakıyorum...

    YanıtlaSil
  4. Sorma Yeliz!! İnsan ayrıcalıklı olmak istiyor hep.. Biz de nankör müyüz neyiz, böyle babaları bulmuşuz .. :)

    YanıtlaSil
  5. Erken dönemde, "kıroyum ama süt bende" derdim ben, eee olacak o kadar:)

    YanıtlaSil
  6. "Kıroyum ama süt bende" :) süpermiş, hemen söylüyorum babaya.. :)

    YanıtlaSil