2 Şubat 2010 Salı

Akvaryuma sığmayan balıklar

Çok eskiden balıkçı bir dede varmış. Bu dedenin de Moni adında bir torunu varmış. Moni ile dedesi sabah erkenden balık tutmaya giderlermiş. Dedesi oltalarını, yemlerini ayarlar, Moni de dedesinin taşımasına yardım edermiş.

Yine bir sabah hazırlıklarını yapıp balığa çıkacakları zaman Moni dedesine "Artık ben de balık tutmak istiyorum" demiş. Dedesi, "Peki, o zaman bugün deneyelim" deyince Moni çok heyecanlanmış. "Ama ben hangi balığı tutmam gerektiğini bilmiyorum, büyük kırmızıyı da merak ediyorum, küçük turuncu olanı da" deyince dedesi Ona içine deniz suyu koyabilecekleri büyük bir akvaryum yapmayı önermiş. Böylece Moni dilediği tüm balıkları tutup akvaryumunda onları yaşatıp izleyebilecekmiş.

Günler içinde Moni dedesi ile birlikte bir çok balık yakalamış. Akşam eve döndüklerinde balıklarını akvaryumuna koyuyor, onlara yem veriyor ve severek onların suda yüzmelerini izliyormuş. Akvaryumda eşit çeşit balık varmış. Hatta deniz atları, yıldızlar, kestaneler bile yaşıyormuş akvaryumda.

Gel zaman git zaman Moni'nin akvaryumunda bir sürü balık olmuş. Artık balıklar yüzmek için birbirlerine çarpmaya başlamış. Yemler yetmez olmuş, balıklar suda nefes alamıyormuş. Bu duruma çok üzülen Moni dedesine "Akvaryumum artık balık almıyor, balıklarım sağlıklı değil, maalesef akvaryuma da sığmıyorlar" demiş. Dedesi, Onu elinden tutup akvaryumun yanına götürmüş, ona balıklarını işaret ederek: "Senin akvaryumunda akvaryumunun alacağından çok canlı var. Bazen gereğinden fazlasına sahip olduğumuz şeyler, gereği kadar olanlara da zarar verir, özgür bırakacaklarını seçmemiz lazım" demiş. Moni önce bu duruma çok üzülse de az sayıda balığa daha iyi bakacağını anlayınca, içlerinden bazılarını denize götürüp vedalaşmış. Hem akvaryumdakiler hem de denizdeki balıklar özgürlüklerine kavuşmuşlar.

Moni ne mi yapmış? Can'a ve annesine el sallayıp demiş ki "Bilgilerinin ve fikirlerinin bazılarını özgür bırak ki, elinde olanlara da iyi bakabilesin"..

Bu masalı ben yazdım :) 2 senedir çocuklar için öyküler yazıyorum. Ama bunu kendim için yazdım. "Kendi yolunu bulmak" konusunda düşünüyorum bu aralar.. Bu masalı da Moni kendi yolunu bularak bize yardım etsin diye uydurdum. Bu akşam Can'a uyurken anlattım.

Bilgi, tecrübe, içgüdü, sezi aynı akvaryumda ama dengeli olduğunda sağlıklı olabiliyor ancak.. Sağolasın Moni :))

6 yorum:

  1. Hikaye çok güzel,keşke bunları bir kitapta derlesen de biz de hepsini okuyabilsek :)

    YanıtlaSil
  2. Seren inşallah:)) Var var kitap yazma hayallerim...

    YanıtlaSil
  3. Süper olmuş,Tebrik ederim.Diğerlerinide okuyalım.
    Sonuç kısmı nefis bir yorum..

    YanıtlaSil
  4. Dedemiz süper olan sensin :))

    YanıtlaSil
  5. Şimdi okudum ,süpermiş hikaye..
    Bence de bir kitap yazılmalı..
    Ben alırım kesin Berile..:))

    YanıtlaSil
  6. Yazacağım Hande inşallah:) O zaman Beril'e hediye yollarız:)

    YanıtlaSil