9 Aralık 2009 Çarşamba

Annelikle ilgili mitler ve gerçekler

Bir sürü var hangisinden başlasak? Tabii benim tecrübe ettiklerimi yazacağım şimdi. Bu arada Can'ın yazısı benimkilerden daha çok beğenildi, bilemiyorum kaptırdık bloğu galiba :))

Mit 1: 4 ayı deviren bütün çocuklar gece boyunca uyurlar.
Külliyen mit! Blog aleminde olup da gece boyunca uyuyan bebekle ilgili bir tek post görmedim! Hatta şimdi bir anket yükledim (sol barda). Bakalım kaç tane yavru gece hiç kalkmadan uyuyor.. Basbayağı asparagas.. Şikayetçi değilim ama doğru bilgilendirin kardeşim, boşuna bekliyor insan.

Mit 2: Anneler asla yorulmazlar.
Basbayağı da yorulurlar. Hem fiziksel hem zihinsel olarak. Süper anne sendromu tuzağına düşülen zamanlarda "Çocuk da yaptım kariyer de" mottosu bile engellemez yorgunluğu.

Mit 3: Doğumdan önceki hayat hiç özlenmez.
Aslında bu biraz karışık bir madde. Doğumdan önceki hayatı özlüyor insan ama yavrusuyla beraber o hayata dahil olmak istiyor. Hem ben bakayım, hem kitap okuyayım, hem emzireyim, hem tüm gece uyuyayım gibi bir durum oluyor.

Mit 4: İçgüdüleriniz herşeyi söyler.
Benimkiler bazen susuyor. "Okudun o kadar, çöz/anla/analiz et bakalım" diye köşede siniyorlar. İçgüdülerin de yetersiz kaldığı anlar olabiliyor.

Mit 5: Hamilelikte alınan kilolar emzirirken hemen verilir.
Yanii... Veriliyor elbet de öyle şıp diye değil. Hastaneye 63 gidip 59 gelince eve bayağı bir şaşırmıştım.. Hani su,mu gidecekti o kilolar diye..

Mit 6: Bebekler emziği cok diye hemen alırlar.
Yoook öyle olmuyor. Cidden 1 haftalık eğitim gerekiyor emziği vermek için. İlk defa alınca öğürebiliyorlar, ama sonra alışabiliyorlar.

Mit 7: Kitapla çocuk yetişir/Kitapla çocuk yetişmez.
Double mit bu :)İkisi de tam doğru değil. Kitap okuyunca başına ne geleceğini bilmek iyi geliyor insana. Ama çok okuyunca da zıvanadan çıkılıyor, "kitap" gibi bebek bekliyoruz.

Mit 8: Asla.....yapmayacağım.
Annelikte asla "asla" dememek lazım. Uyuması, yemesi, vs için insan olmadık hallere girebiliyor.

Mit 9: Çocuğumu başka çocuklarla hiç kıyaslamayacağım.
Kıyaslıyoruz. Kaçarı yok. Baştan kabul etmek lazım. Önemli olan farkında olmak, abartmamak.

Mit 10: Anneler hiç hata yapmaz
Her insan hata yapar. Ben de yapıyorum. Her anne yapar. Dert değil. Ne güzel ki, Can annesinin de hata yapabileceğini öğrenecek, mükemmeliyetçi olmayacak..

7 yorum:

  1. Cnm, o Mit 8'e hele öyle katılıyorum ki anlatamam sana...ben Japon henüz portakalda vitamin bile değilken atıp tutuyor,hatta öyle ayakta sallayan,kendi yatağına alanları esefle kınıyordum...ne oldu...maymunluk bile yaptım iyi olsun ,mutlu olsun diye...demek ki neymiş büyük konuşmamak gerekmiş...

    YanıtlaSil
  2. "çok uykusuzum" bahanesiyle misafir almak istemediğimde bir arkadaşımız "annelik kolay mı canım kalacaksın tabi uykusuz" demişti de kafa atasım gelmişti o adama. anneyi demirden yapılmış sanıyorlar sanırım. mit2'ye istinaden..
    (şu yorum sistemini değiştirisen daha az efor sağlayacağım yorum bırakırken. yazıp yazıp gönder diyorum.. aaa gitmemiş oluyor. bir rica sadece)

    YanıtlaSil
  3. Seren, annelikte benim de ilk öğrendiğim o oldu zaten.. "Atıp tutma bir gün başına gelebilir" :)

    YanıtlaSil
  4. Atsaydın keşke :)) He he biraz agresif oldu ama içimden geleni söyledim :) Şimdi değiştirmeye çalışıyorum yorum ayarlarını. Deneme yorumunu bekliyorum.. Yoksa yardım için sana soracağım ama..

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel olmuş, çok beğendim... Hemen bunu bir mim olarak üzerime aldım hatta. Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  6. Dağlar kızı, bekliyorum o zaman senin mitleri :)

    YanıtlaSil
  7. 1. ye katılıyorum . benim kızım 4. ayını bitrirdikten sonra geceleri daha fazla uyanmaya başladı .mit in aksine .

    YanıtlaSil