16 Aralık 2009 Çarşamba

Anne olmadan önce törpülenmesi gereken kişilik kalıpları / Annenin karnesi :)

1.Kontrolcü anne: Edilemiyor. Çocuk olunca ne onunla ne kendinizle, ne hayatla ilgili bazı şeyler kontrol edilemiyor. Alışmak ve bırakmak lazım. Aşırı kontrol etmeye çalıştıkça insan mutsuz oluyor, mutsuz ediyor. Bendeki durum için 10 üzerinden 6 diyelim.. (10=abartılı yapıyorum'a denk düşüyor)

2.Pimpirikli anne: Ay üşür mü, ay az kaka yaptı, sol mememden neden emmiyor, ay burnu tıkalı daaannn nerelere gider bu pimpirikler? Pimpir pimpir nereye kadar.. Ne kadar çok pimpirik, o kadar çok sorun. Biraz kendini doğrulayan kehanet oluyor sonradan. Kaç aldım? Bunda fena değilim, 4.5dan 5 diyelim.

3."En iyi ben bilirim"ci anne: En iyi ben bilirimci anneler yardım alamıyorlar pek. Bu da annenin bir süre sonra yorulmasına,daralmasına, bunalmasına neden oluyor. Bundan da 6 aldık..

4.Kendini suçlayan anne: Yetersizlik hep var annelikte. Birazı normal der hep bizim doktorumuz. Ama sürekli kendini suçlama hali beraberinde yetersizliği de getiriyor bir süre sonra. Kanaat kullanıyorum kendime; 5 veriyorum.

5.Delege edemeyen anne: Bu biraz 3. tip anneye benziyor, ama bu isteği olup da yapamayan grup. Anne, kayınvalide, koca, bakıcı varken yavruyla ilgili hiç bir şeyi delege edemeyen anneler. Sanki onlar olmadığında tüm dünya tersine döner gibi bir hissiyat. Nitekim bu biraz bebeğin huyuna da bağlı. Ben bu konuda sınıfın parlak öğrencilerindenim. 3 aldım.

Takdir ve teşekkür gerektiren durumlara ayrıca değineceğim :)

4 yorum:

  1. bence sen kendine cok haksizlik etmissin...

    YanıtlaSil
  2. Hımm karnem:

    1- Eskiden kontrol delisiydim, şimdi daha düzeldim ama. 6 diyelim.
    2- Pek pimpirikli değilim. Hatta giderek azaldı. Çevrem daha pimpirikli. 3 alırım.
    3- Bu da vardı ama zamanla düzeldik biraz.5 verelim.
    4- Yok bende pek.
    5- Başlarda bı 10 du zamanla şimdi 2 bile veririm. Güvendim mi delege edebiliyorum. Ama yeni insanlara önce bi şorluyorum, şu yok, bu yok gibi. Sonra salıyorum çayıra:)

    YanıtlaSil
  3. 1 numarayim ben, yani 1 numaradan anne adayi :)
    Isin kotu tarafi 1 numaranin 3 ve 5i beraberinde getirmesi yuksek ihtimal. Herhalde zamanla ogreniliyor her sey. Sen kendinde degisim gozlemeyebildin mi? Can'dan once, Can'dan sonra gibi bir ayrim yapabilir misin?

    YanıtlaSil
  4. Kiraz, bilmem ki etmiş miyim? Notum kıt galiba :)
    Özgür, he he senin karne benden iyi, ikinci dönem beni sen çalıştırır mısın?:)
    İlk, değişim var olmaz mı? Bunu ayrıca bir post konusu bile yapabilirim. Ama özetle Can'dan sonra çok daha çabuk organize oluyorum, küçük aksilikleri büyütmüyorum, daha çözüm odaklı oldum.. (İyi olmuşum yani böyle bakınca:) :)

    YanıtlaSil