Annem döndü blog dostlarımız. İşi hafifledi. Yükünü azalttı. Bloğu çok özlemiş. Bu ara döktürecek benden söylemesi.
Annem yazı yazdı. Anne babalar bakıcı ablalar kullanabilir belki dedi :)
Buyrun:
Önce bunları kabul edelim :)
1.O artık bebek değil.
2.Ayrı bir kişilik ve birey, bu yüzden saygı göstermek şart..
3.Bir günü diğerinden farklı olabilir, düzende değişiklikler olabilir.
4.O da kızabilir, istemediği şeyler olabilir.
5.Sevdikleri sevmedikleri vardır.
(Hoş bunlar doğduğu andan itibaren geçerli aslında ya..)
Bedenine saygı gösterin
Artık bebek değil, evet çok sevimli. Ama önce kendinizi onun yerine koyun. Biri izniniz olmadan sürekli oranızı buranızı mıncırıp öpüyor. Hatta bazen ısırıyor, bazen tükürüklü bir şekilde yanaklarınıza yapışıyor. Sarılın, ancak öpmeyi ve bedenini sıkıştırmayı en aza indirin. Sarılmak, ara sıra minik bir öpücük olabilir. Ama çocuğunuza sizin malınız gibi fiziksel temas göstermeyin. Her yaptığınızda “Biri bunu bana yapsa nasıl hissederim” diye sorun.
Kelimelerinizi dikkatli seçin
Kelimelerinizi iyi seçin. Cümle kurarken hep olumlu olun. “E olmuş,” “Pis olmuş”, “Cici olalım” gibi sınıflamalar yapmayın. Yaptığınız işi anlatın, “Ellerimiz kirlenmiş, yıkayalım tertemiz olsun” gibi.
Cinsel bölgeleri sevmeyin
Memişler, pipi, kuku, popo özel bölgelerdir. Durduk yere sıkıştırmayın, öpmeyin “ısırırım, severim” gibi kelimelerle bir araya getirmeyin. Temel prensibi unutmayın : YA SİZE DESELER BUNLARI?
Olmadık şeylerden korkutmayın
Köpek, havhav, şimşek, iğneci amca, polis ağbi gibi günlük hayat öğelerini korkutmak için kullanmayın. Asla ve asla korkutmayı bir davranışı yapması için kullanmayın: “Yemeğini yemezsen parka götürmem” gibi.
Uyuturken zorlamayın
“Hadi uyu”, “Hadi bakalım uyku vakti”, “Pışpış yap artık” gibi uykuya sürgün yapar gibi cümleler kurmayın. Eğer uykuya direnç gösterirse, “Biliyorum canın oyun oynamak istiyor, şimdi uyuyalım kalkınca oynarız deyin”. Zor-la-ma-yın.
Anadili düzgün kullanın
Bebeksi dil kullanmaya gerek yok. Artık her şeyi anlıyor. O söyledikçe kelimelerini tekrar edin. Ama düzgün olarak da söyleyin. “bbbuuu” dediğinde “Evet bbbuuu, su mu istiyorsun?” diyin. Cümlelerinizi düzgün kurun. Nasılsa daha bebek diye kelimeleri eciş bücüş söylemeyin.
Az konuşun onun da konuşmasına izin verin
Siz sürekli konuşursanız o ne zaman konuşacak? Her şeyi sürekli anlatmayın. Bazen sessizce onu izleyin. Bırakın kendi kendine oyalansın. Özellikle bir şeyle meşgulken asla başka bir oyuncağı getirip gözüne sokmayın.
Yemek yedirirken sadece yemek yedirin
Oyun oynatmayın. Ama ilgisi dağılırsa kitap bakabilirsiniz. Amacımız ağzını açtırıp sokuşturmak değil. Karnını doyururken keyif alması. YEMEĞİ OLUP BİTECEK BİR ETKİNLİK OLARAK GÖRMEYİN.
Asla kullanılmaması / söylenmemesi / yapılmaması gerekenleri unutmayın
Fiziksel hiç bir zararı aklınızdan bile geçirmeyin. Çok sabrınız tükenirse odadan çıkın, derin nefes alın, tekrar dönün. Asla ve asla çok sinirli ve tahammülsüz olduğunuzda yaptığınız şeyde ısrar etmemeye çalışın.
Sürekli dip dibe olmayın, biraz yalnız bırakın
Sürekli ilgi vermek çok güzel. Ama hep dibinde olmayın. Bırakın yalnız da oynamayı ve kendini oyalamayı öğrensin. “Sen bunlarla oyna ben de bir bardak su içeyim” deyin, gözünüz üzerinde olsun ama tüm gün yapışık olmayın.
Yanında bir yetişkin varsa onunla yalnız bırakın
Anne, baba, anneanne, dayı, bakıcı, dede varken yanında yalnız bırakın. Çocuğunuzun o kişi ile ilişki kurmasını sağlayın. Sürekli peşinde gezinmeyin. Bırakın sadece o kişi ile de olmanın tadını yaşasın.
Çok faydalı, teşekkür ederiz..
YanıtlaSilBunu print edip buzdolabına asıyorum :)
YanıtlaSilaslinda bildigimiz, okudugumuz seyler ama yeniden hatirlatman cok faydali oldu. Kalemine saglik. Operiz.
YanıtlaSilÖzgüranne, kirazsevdasi, biraz kriz üzerine yazdığım için dili çok uyarıcı oldu ama sağolun :))
YanıtlaSilSelen'cim, as valla, ben sana daha da geliştirilmişini yollarım bir ara :)) Duru'yu öperiz..